Tietoa Dysonista | Tutkimus, design ja tuotekehitys
James Dyson

"Ihan kuin kaikkia muitakin, meitäkin ärsyttävät tuotteet, jotka eivät toimi kunnolla. Suunnitteluinsinööreinä voimme kuitenkin tehdä jotakin asialle. Meillä kaikessa on kyse keksimisestä ja kehittämisestä."

Uusi idea

Uusi idea

Vuonna 1978 James Dyson kyllästyi imurinsa heikkenevään imutehoon. Purettuaan laitteen hän huomasi, että imutehon lasku johtui pölyn tukkimasta pölypussista. James Dyson oli hiljattain rakentanut tuotantotiloihinsa syklonitornin, joka erotteli maalihiukkasia ilmasta keskipakovoiman avulla. Voisiko sama periaate toimia myös imurissa?

Dyson ryhtyi töihin. Viisi vuotta ja 5 127 prototyyppiä myöhemmin hän oli keksinyt maailman ensimmäisen pölypussittoman imurin.

G-force

G-Force

James Dysonin imuria myytiin aluksi Japanissa, huipputeknologian kehdossa. G-Forceksi kutsuttu imuri teki japanilaisiin vaikutuksen tehokkuudellaan, ja laitteesta tuli nopeasti statussymboli, jota myytiin 2 000 dollarin kappalehintaan. G-Force voitti Japanissa vuoden 1991 International Design Fair -messujen pääpalkinnon.

DC01-imuri

DC01

G-Forcen myynnistä saamiensa rojaltien turvin James Dyson pystyi perustamaan oman yrityksen, Dyson Ltd:n. Vuonna 1993 Dyson perusti oman tutkimuslaitoksen ja tehtaan Cotswoldsiin, Englantiin, ja keskittyi kehittämään uutta imuria, joka pystyisi erottelemaan vieläkin pienempiä hiukkasia. Uusi imuri oli DC01, jonka kirjainlyhenne tulee sanoista Dual Cyclone, kaksoissykloni. Se oli ensimmäinen imuri, jonka imuteho säilyi 100-prosenttisena 100 prosenttia ajasta.

Dyson tänään -maailmankartta

Dyson tänään

Nykyisin Dysonin imureita on yli 65 maassa ympäri maailmaa. Dyson on kasvanut yhden miehen ideasta teknologiayritykseksi, jossa työskentelee yli 1 000 suunnittelijaa eri puolilla maailmaa. Yritys ei kuitenkaan polje paikallaan. Suunnittelijoiden ja tutkijoiden muodostama ydintiimi kasvaa jatkuvasti. Enemmän ideoita. Enemmän keksintöjä.

Dysonin suunnittelijat

Dysonin suunnittelijat

Dysonin suunnittelijat ja tutkijat Britanniassa, Singaporessa ja Malesiassa ovat omistautuneet Dysonin laitteiden keksimiselle ja kehittämiselle. Tieteellinen tausta on laaja: muun muassa virtausdynamiikkaa, robotiikkaa, akustiikkaa, elektroniikkaa ja mikrobiologiaa. Jokainen on asiantuntija omalla alallaan. Yhteistyössä voidaan varmistaa, että Dysonin laitteet päihittävät muut ja rakennetaan kestämään.

Lähikuva koneesta

Dyson maailmalla

Dysonilla on tiimejä Malmesburysta Malesiaan ja Chicagosta Singaporeen. Jokainen tiimi on tärkeä yrityksen menestyksen kannalta. Dysonin uusin investointi on erikoisvalmisteisten moottoreiden tuotantolaitos Singaporessa. Siellä tuotetaan yksinomaan Dysonin digitaalimoottoreita, jotka ovat Dysonin uusimpien laitteiden tärkeintä teknologiaa.

Dysonin toimisto - Malmesbury

Tutkimus, design ja kehitys

Kaikki Dysonin teknologioiden alkuvaiheen tutkimus, design ja kehittely tapahtuu Dysonin pääkonttorissa Malmesburyssä, Englannissa. Juuri siellä James Dyson pyrkii tiimeineen jatkuvasti löytämään tapoja saada laitteet toimimaan paremmin.

Vedettävän Dyson-imurin prototyyppi

Hienosäädä. Paranna. Hienosäädä. Paranna.

Dysonin suunnittelijat ja tutkijat hienosäätävät ideoitaan kerta toisensa jälkeen. Nykyisin voidaan valmistaa yhä nopeammassa tahdissa yhä tarkempia prototyyppejä, mutta koskaan ei mennä siitä, mistä aita on matalin. Pikemminkin Dysonin suunnittelijat tekevät vielä enemmän prototyyppejä etsiessään täydellisyyttä.

Dyson-materiaalit

Materiaalitiede

Dysonin laitteet ovat rakenteellisesti eheitä. Ne ovat kestäviä ja keveitä. Geometrian tuntemuksen ja uusinta uutta olevien materiaalien ansiosta Dysonin suunnittelijat saavat aikaan enemmän vähemmällä. Vähemmän materiaalia, vähemmän painoa, vähemmän jätettä.

James Dyson -säätiö

Tulevaisuuden suunnittelijoita – James Dyson -säätiö

Suunnittelijat ovat maailman ongelmanratkaisijoita. Heitä tarvitaan lisää. Siksi James Dyson haluaa voimakkaasti kannustaa nuoria opiskelemaan luonnontieteitä, teknologiaa ja insinööritieteitä. James Dyson -säätiö on hyväntekeväisyysjärjestö, joka tukee opiskelijoita ja opettajia apurahoilla, koulutusohjelmilla ja opetusmateriaaleilla.

James Dyson Award -palkinto - Titan Arm -robottikäsivarsi

James Dyson Award -palkinto

James Dyson Award -palkinto on kansainvälinen suunnittelupalkinto. Se inspiroi seuraavan sukupolven suunnittelijoita antamalla heidän työlleen tunnustusta ja nostamalla heitä esille kansainvälisesti.

Palkinto on osa James Dyson -säätiön tavoitetta innostaa nuoria opiskelemaan ja hyödyntämään potentiaaliaan tulemalla suunnittelijoiksi.